Despre broderia “Assisi” (Assisi) – o tehnica foarte interesanta si deosebita de celelalte tehnici de cusut am scris uin unul din articolele noastre precedente, pe care il puteti citi: Broderia – “Assisi”  Astazi vom scrie pe larg despre acesta tehnica de cusut.

TEHNICA: broderia traditionala consta din dou etape. In prima etapa – conturul desenul pictat pe panza (in alb) este inconjurat cu o cusatura “Holbein”. In etapa a doua – fundalul este cusut cu “cruce asimetrice”, “cruce Muntenegru” sau “cruce italiana”. Foarte rar sunt folosite crucile numarate conventionale (cross stitch).

Culorile traditionale: principalul – rosu, apoi albastru si verde; rar – galben. Negru si maro – pentru contururi.

Motive: la inceput in epoca medievala- imaginile primitive din “flora si fauna” (deoarce Sfantul Francisc era ocrotitorul naturii); apoi au fost adaugate subiecte “narative” – diferite scene din viata oamenilor, in sec. XVI – scene si imagini simbolice la moda in “Renaissance”. Multe din desene sunt de forme simetrice.

Cusatura “Holbein”: cusatura dubla “ac inainte” si-a primit numele de la artistului Hans Holbein, care  la introdus in picturile sale. Cusatura Holbein se face in felul urmator: in primul rana se pun copci “acul inainte” intr-o directie, apoi lucrarea se intoarce si cu acelasi cusatura “ac inainte” se umpla golurile de la prima cusatura. vedeti mai jos in imagini: motive cusute in tehnica assisi, cusatura Holbein, “cruce asimetrica”,
“cruce italiana”, “crucea de Muntenegru”.

Tesatura: broderia “Assisi” poate fi cusuta fie pe panza Aida, sau evenweave, dar pentru a obtine efectul unei imagini clasice, mai bine este de folosit o panza de in cu o legatura fina, de exemplu, cum ar fi panza Belfast №32.

O GALERIE cu forografii a lucrarilor cusute in tehnica Assisi, scheme si modele va asteapta sa o vizualizati!

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});